Середа, 24.04.2024, 06:48
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Мій сайт

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
Головна » 2014 » Жовтень » 1 » Щасливі там люди, блаженна сторона
15:46
Щасливі там люди, блаженна сторона

У вересні 2014 року Полтавщина відзначає 245 річницю від дня народження видатного українського письменника, драматурга, класика нової української літератури Івана Петровича Котляревського. Цього ж року виповнюється 45 років від часу відкриття музею-садиби та 195 років з дня написання п’єси «Наталка Полтавка».

Напередодні дня міста у Полтаві відбулося літературно-мистецьке свято « Ярмарок талантів Наталки Полтавки», організоване працівниками музею І. П. Котляревського спільно з педагогами та вокально-хореографічним колективом «Зоряна» ЗОШ №7.

Дійство відкривали вихованці ЗОШ№7 з вокально-інструментальною композицією. У «Ярмарку талантів» взяли участь 7 старшокласниць Полтави: Анна Безкоровайна (ПМБЛ №1), Катерина Оніщенко (ЗНЗ №6), Ірина Ісакова (ЗНЗ №6), Яна Вишнегородська (ЗНЗ №11), Юлія Безотосна(ЗНЗ №24), Катерина Мацак (ЗНЗ №30), Дарья Бичкова (ЗНЗ №38). Дівчата змагались за звання найвправнішої , найрозумнішої і найталановитішої Полтавчанки. Оцінювали їхні вміння експерти-консультанти з творчості Івана Котляревського методист міського методичного комітету управління освіти Зоя Степанівна М’ясоїд, провідний науковий співробітник музею І.П. Котляревського Євгенія Всеволодівна Стороха, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Світлана Казимирівна Порохоня.

Конкурс відбувався в чотири етапи. Під час знайомства з гостями свята (учнями, студентами, педагогами, працівниками культури) у турі «Хоч і звуся не Наталка, зате справжня я полтавка» дівчата декламували авторські вірші, показували акторські етюди і , звісно, співали . Срібними дзвіночками лунали пісні « Віють вітри, віють буйні» , «Чого ж вода каламутна» та інші музичні твори  з відомої п’єси. Заслуговує похвали авторський підхід кожної виконавиці до своєї візитівки. Довгі коси, вишиванки, коралі, плахти перетворили сучасних міських жительок на чарівних красунь доби Котляревського. 

Другий тур « Краса – сила, а розум міць» перевіряв інтелектуальні здібності учасниць,зокрема їхню обізнаність із життям автора «Наталки Полтавки» й сюжетом драматичного твору. Конкурсантки швидко і влучно відповідали на запитання,цитували прислів’я і приказки, що зійшли з вуст героїв п’єси.

 На третьому етапі змагання старшокласниці мали сплести віночки і мовою квітів розказати про свої мрії і сподівання.  Голівки одних прикрасили мальви і ружі, символ кохання й невинності. Інші вподобали  безсмертник і звіробій, на знак сили й незламності нашої країни.

Фінальне завдання певно було найскладнішим. Дівчата з зав’язаними очима, навпомацки мали розпізнати побутові приладдя, які були у вжитку за часів Котляревського.  Приголомшливо, наші Наталки жодного разу не схибили.

Хіба ж можна обділити бодай одну з дівчат? Журі ухвалило безпрецедентне рішення – усі учасниці були проголошені переможницями та нагородженні цінними призами (грамотами, книгами, солодощами). Завершилося свято піснею «Де злагода в сімействі», яку глядачі й учасники «Ярмарки талантів» виконали усі разом.

Майже 200 років тому, в Україні та за її межами дізналися про веселу і жартівливу, просту і добросердну дівчину Наталку, родом з Полтави. Жительок нашого міста і досі асоціюють з цією вправною розумницею. За словами Євгенії Сторохи героїня однойменного твору є берегинею нашої полтавської землі. Нині продемонстрували свої кращі риси зовсім юні берегині, які вже кладуть на свої плечі святий обов’язок плекати рідну мову, культуру, звичаї і традиції українського народу, зміцнювати зв'язок між поколіннями, і творити нову історію.

 

Переглядів: 714 | Додав: licey1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]